Skip links

Eunite Programı, Tarım sektörünü Bilgi, İnovasyon ve Ortaklıklarla Güçlendirecek Yeni Bir Girişimle Büyüyor

AB tarafından finanse edilen ve Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik ve sosyal gelişimini destekleyen Eunite: Uniting Cyprus for Business programı, faaliyetlerini genişletmeye devam ediyor. Program, 6 Mart’ta, Kıbrıs Türk tarım ve kırsal kalkınma sektörünü güçlendirmeyi ve AB’nin bu önemli alandaki desteğini daha da ileriye taşımayı hedefleyen yeni projesi Eunite: AgriBusiness‘ı hayata geçirdi.

Lefkoşa’da düzenlenen açılış etkinliği, bu yeni girişimin lansmanını kutlamak üzere çiftçileri, tarımsal işletmeleri, araştırmacıları, danışmanları ve politika yapıcıları bir araya getirdi. Katılımcılar, tarım sektöründe bilgi transferini, inovasyonu ve pazar entegrasyonunu geliştirmek amacıyla bir Tarımsal Bilgi ve İnovasyon Sistemini (AKIS) uygulamaya koymaya odaklanacak Eunite: AgriBusiness’ın hedefleri ve temel faaliyetleri hakkında bilgi edinme fırsatı buldu.

Günün öne çıkan başlıkları arasında aydınlatıcı sunumlar, AB Üye Ülkelerinden ilham verici başarılı uygulama örnekleri ve Kıbrıs Türk tarım sektörünün karşılaştığı zorluklar ile fırsatlar üzerine interaktif tartışmalar yer aldı. Uzmanlar ve paydaşlar, bilgi transferi, inovasyon ve pazara erişim konularında en iyi uygulamaları ele alarak Tarımsal Bilgi ve İnovasyon Sistemi’nin (AKIS) sürdürülebilir büyüme ve rekabet gücünü nasıl artırabileceğini ortaya koydular.

Katılımcılar ayrıca, çiftçiler, tarımsal işletmeler, araştırmacılar ve politika yapıcılar arasında işbirliğini teşvik eden ağ oluşturma oturumlarına ve panel tartışmalarına katıldı. Etkinlik, fikir alışverişi için değerli bir platform sunarak AB’nin Kıbrıs Türk tarımının modernizasyonunu ve geniş ekonomiye entegrasyonunu destekleme konusundaki kararlılığını pekiştirdi.

Lefkoşa’da düzenlenen açılış etkinliği Avrupa Komisyonu, Kıbrıslı Türk yerel kurumlar ve tarım ile iş dünyasının önemli paydaşlarından temsilcileri bir araya getirdi. Açılış konuşmasını yapan Stefan Simosas, Avrupa Komisyonu Kıbrıs Çözüm Destek Birimi İş Birliği Müdürü, girişimin önemini şu sözlerle vurguladı: “Eunite: AgriBusiness ile çiftçilere ve kırsal işletmelere, modern ve sürdürülebilir bir ekonomide başarılı olmaları için ihtiyaç duydukları araçları, bilgiyi ve desteği sağlayarak Kıbrıs Türk tarımının geleceğine yatırım yapıyoruz.”

Eğitim, danışmanlık hizmetleri, araştırma ve örnek uygulama faaliyetleri aracılığıyla Eunite: AgriBusiness, Kıbrıslı Türk çiftçilere ve tarımsal gıda işletmelerine üretim uygulamalarını geliştirme, sürdürülebilirliği sağlama ve AB gıda güvenliği ile kalite standartlarına uyumu geliştirme konularında destek sağlayacak. Bu yeni destek programı, yüksek potansiyele sahip değer zincirlerini güçlendirerek ve Yeşil Hat üzerinden ticaret fırsatlarını kolaylaştırarak daha rekabetçi, dirençli ve geleceğe hazır bir tarım sektörüne katkıda bulunmayı hedeflemektedir.

Eunite: AgriBusiness hakkında detaylı bilgi ve yaklaşan fırsatlar hakkında daha fazla bilgi için www.eunite-cyprus.eu/en/agribusiness adresini ziyaret edin.

 

Eunite Programı Hakkında

Kıbrıs Türk toplumuna yönelik AB Yardım Programı kapsamında uygulanan Eunite, Kıbrıs Türk toplumunda (KTt) halk sağlığının ve hayvan sağlığının iyileştirilmesi, Menşe İsmi Korumalı Ürün (PDO) uyumlu Halloumi/Hellim üretiminin desteklenmesi ve Yeşil Hat üzerinden ticaretin artırılması yoluyla Kıbrıs’ta güven inşasına katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Ayrıca Eunite, Tarımsal Bilgi ve İnovasyon Sistemi’ni (AKIS) uygulayarak Kıbrıslı Türk işletmelerin ada genelindeki ekonomiye ve Avrupa tek pazarına entegrasyonunu sağlamak, yüksek potansiyele sahip değer zincirlerini desteklemek ve Kıbrıs Türk tarımını ve kırsal kalkınmayı güçlendirmek için çalışmaktadır.


Sürekli teknik ve finansal destekle, Eunite, Kıbrıslı Türklerin uygulamaları devam eden teknik yardım projelerinde elde edilen sonuçları geliştirmelerine ve ileriye dönük önerileri uygulamalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda, PDO uyumlu Halloumi/Hellim de dâhil olmak üzere, Yeşil Hat üzerinden gıda ürünleri ticaretinin kolaylaştırılması, Kıbrıs’ta ekonomik yakınlaşmanın ilerletilmesi ve iki toplumlu işbirliğinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Eunite, özellikle üç ana alanda faaliyet göstermektedir:

Eunite: Halloumi/Hellim PDO

Bu proje, AB Halloumi/Hellim PDO programını ve süt ürünleri sektöründe ilgili AB gıda güvenliği standartlarını geliştirmeyi amaçlamaktadır. Yerel üreticiler, üretim kapasitelerini artıracak, AB gıda güvenliği standartlarının uygulanmasını iyileştirecek, yem kalitesinin izlenmesini iyileştirecek ve koyun ile keçi çiftliklerindeki hayvan yetiştiriciliği koşullarını daha iyi hale getirecektir. Aynı zamanda, proje, arıcılıkta kullanılmak üzere Avrupa İlaç Ajansı tarafından onaylanan veteriner ilaçlarına erişimi artıracaktır.

Eunite: SME
Bu proje, Kıbrıs Türk işletmelerini ada genelindeki ekonomiye ve Avrupa tek pazarına entegre etmeyi hedeflemektedir. KOBİ’ler, startup’lar ve erken aşama girişimciler, eğitim, mentorluk ve iş geliştirme programlarının yanı sıra hibe desteklerine erişim imkânı bulacaklardır. Bu destek, AB standartlarına uygun üretim uygulamalarını ve kaliteyi geliştirmeyi, rekabet gücünü artırmayı, dijitalleşmeyi teşvik etmeyi ve sürdürülebilirliği sağlamayı amaçlamaktadır.

Eunite: AgriBusiness

Eunite: AgriBusiness projesi, çiftçileri, danışmanları, araştırmacıları ve işletmeleri birbirine bağlayan ve işbirliğine dayalı bir ağ olan Tarımsal Bilgi ve İnovasyon Sistemini (AKIS) uygulayarak bilgi transferini, inovasyonu ve sürdürülebilirliği teşvik etmekte ve Kıbrıs Türk tarımı ile kırsal kalkınmayı güçlendirmektedir.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site, we will assume that you accept this.